Twee eeuwen aan kaarten en luchtfoto’s nu online

Twee eeuwen aan kaarten en luchtfoto’s nu online

Twee eeuwen aan kaarten en luchtfoto’s nu online
APELDOORN, 29 MEI 2012. Honderdduizenden luchtfoto’s en oude kaarten van Nederland zijn vanaf vandaag voor het eerst volledig digitaal doorzoekbaar. Via www.dotka.nl heeft iedereen toegang tot de grootste collectie van historisch luchtfotomateriaal en topografische kaarten van Nederland. De verzameling geeft een fascinerend beeld van ons land door de decennia heen en biedt de mogelijkheid tot op straatniveau foto’s op te vragen.

De beelden zijn afkomstig uit de archieven van het Kadaster en zijn door Dotka.nl stuk voor stuk gedigitaliseerd en nauwkeurig voorzien van coördinaten en jaartal. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk de ontwikkeling van een straat, buurt of stad te zien, van toen tot nu. De collectie bestaat uit ongeveer twintig lagen luchtfoto’s en topografische kaarten van 1798 tot 2011, afhankelijk van de locatie.

Topografische Dienst
De luchtfoto’s werden gemaakt in opdracht van de Topografische Dienst (later onderdeel van het Kadaster). De dienst liet Nederland vanaf 1932 minimaal om de tien jaar van boven fotograferen en gebruikte de beelden om kaarten te maken. “De foto’s en kaarten lagen decennialang bij het Kadaster, tot Dotka.nl besloot het enorme analoge archief digitaal te ontsluiten en doorzoekbaar te maken”, aldus David Jonker, directeur Dotka Data Bv

Nog meer beelden

De verzameling kaarten en luchtfoto’s is zo’n 50 terabyte groot en blijft groeien: de komende jaren verdubbelt de collectie. Op www.dotka.nl kunnen bezoekers zich aanmelden voor een gratis overzicht van de eigen omgeving en een alert wanneer er nieuwe beelden van het opgegeven adres, postcode of plaats online staan.

Dotka luchtfoto Middelburg 1959

Dotka_Middelburg_1959

Dotka luchtfoto Middelburg 2011Dotka_Middelburg_2011