GEMEENTE_ELBURG_DOTKA_1996_HOOG

Gemeente Elburg luchtfotobestand 1996

Dotka heeft voor de gemeente Elburg historisch luchtfotomateriaal gedigitaliseerd en omgezet naar een luchtfoto mozaïek dat direct te gebruiken is onder huidig kaartmateriaal. Het materiaal bestond uit oude gebruikte luchtfoto afdrukken van 100×100 cm uit 1996.
Deze afdrukken zijn zo groot dat ze niet met de “standaard” A0 scanner kunnen worden gescand.

Cruse scanner

Proces
De luchtfoto’s worden eerst hoogwaardig gescand wat resulteert in bestanden van meer dan 400MB per stuk. Vervolgens worden de luchtfoto’s middels een orthorectificatie proces op de plek gelegd. Met recent kaartmateriaal (GBKN) als referentie en een speciaal door Dotka vervaardigd hoogtemodel (DEM) worden de luchtfoto’s gecorrigeerd voor interne onnauwkeurigheden van het bronmateriaal.

Daarna volgt het mozaïeken van de beelden. In dit proces worden de luchtfoto’s naadloos, aan de hand van snijlijnen, aan elkaar gezet tot één groot bestand van zo ongeveer 13 Gigabyte. Tegenwoordig kan men door gebruik te maken van speciale bestandsformaten de bestandsgrootte reduceren tot ongeveer 1.1 Gigabyte zonder visueel verlies van kwaliteit (!). In dit geval is gekozen voor een ECW3 formaat met transparantie waardoor je de verschillende datalagen goed over elkaar heen kunt leggen en bekijken.

Onder een aantal screenshots van het project.
GEMEENTE_ELBURG_DOTKA_1996_HOOGGemeente Elburg: hoge vlucht 1996 met GBKN (luchtfotomozaïek in ECW3 formaat)

GEMEENTE_ELBURG_DOTKA_1996Lage vlucht (kernen) 1996 met GBKN

GEMEENTE_ELBURG_DOTKA_1996_ZOOMLage vlucht zoom-in 01

GEMEENTE_ELBURG_DOTKA_1996_ZOOM02Lage vlucht zoom-in 02. Veel verandering in 20 jaar.

GEMEENTE_ELBURG_DOTKA_1996_HOOGHoge vlucht: artillerie schietkamp zuid gemeente Elburg

GEMEENTE_ELBURG_DOTKA_1996_HOOGHoge vlucht: Oude vestingwerken goed te zien stad Elburg

GEMEENTE_ELBURG_DOTKA_1996_1x1METER_AFDRUKLuchtfoto’s gepositioneerd voor het mozaïek proces. Perforatierand nog goed zichtbaar.

ERDAS_LPS_HEXAGON_PHOTOGRAMMETRYproject screenshot; door de hoge kwaliteit van scanning en de orthorectificaties zijn de luchtfoto’s bewaard gebleven voor de toekomst en kunnen voor vele doeleinden binnen de gemeente worden ingezet.