Dotka Originals

Dotka Originals geopendDotka Originals opened

Dotka Lanceert nieuwe dienst voor historisch luchtfoto’s en kaarten

Dotka heeft haar webshop voor originele luchtfoto scans in een nieuw jasje gegoten: Dotka Originals.
Een aantal belangrijke archieven van historische luchtfoto’s en kaarten is samengebracht en in één keer raadpleegbaar, zoals van Kadaster, Bibliotheek Wageningen UR, Universiteit Utrecht, Arcadis (KLM Aerocarto) e.a.

Dotka Originals

Dotka Originals – luchtfoto’s en kaarten

De collecties bevatten bijzondere fotomateriaal; de eerste landsdekkende fotovluchten in de jaren dertig, maar ook de ruim 200.000 spionagefoto’s die in de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt door de RAF en USAF, tot aan de na-oorlogse luchtfotografie om Nederland grootschalig te karteren en de wederopbouw en inrichting van Nederland tot zoals we het nu kennen vast te leggen.

Nu met locatie
Uniek is dat de meeste foto’s nu een locatie hebben gekregen. Daarmee zijn ze op adres en op de kaart vindbaar. Elke foto bevat alle beschikbare gegevens, en de preview kan als KML link in Google geladen worden (zie foto). Zo zijn alle luchtfoto’s eenvoudig te bekijken en te delen met vrienden of collega’s. Inmiddels heeft meer dan de helft van alle foto’s een ruwe positiebepaling, en dat aantal neemt wekelijks toe. Naar verwachting zijn in 2014 alle foto’s van een positie voorzien. De positie is niet nauwkeurig genoeg om de foto’s 1:1 te vergelijken met andere luchtfoto’s, maar is bij benadering en bedoeld om de vindbaarheid te vergroten. En dat scheelt erg veel tijd bij het vinden van de juiste foto of kaart.

Dotka Original KML Google Zeeland

Nederland in 3D
Er is onlangs een groot aantal foto’s en kaarten toegevoegd. Inmiddels zijn meer dan tweehonderdduizend originele luchtfoto’s van Nederland gedigitaliseerd en in één webshop te vinden. Bijzonder is dat de foto’s vrijwel allemaal als stereofoto’s zijn opgenomen, dat wil zeggen met ca 60% overlap in de vliegrichting. Op die manier kon met behulp van een stereokijker een 3D fotointerpretatie worden gedaan; en dat al in de jaren dertig van de vorige eeuw!

Prachtig scherp
Het fotomateriaal is online als preview te bekijken met alle metadata. Bij bestelling wordt de originele foto digitaal of als print geleverd, die ruim 100x zoveel pixels (!!) bevat. Daarmee kan tot posterformaat een scherpe print geleverd worden. Dotka Originals biedt de producten als download of als print aan tot 76x105cm formaat op Fuji fotopapier. Levering downloads binnen 15 minuten. Prints die voor 12.00 besteld zijn worden dezelfde dag aangeboden bij TNT POst voor verzending.

Zakelijk
Dotka Originals is nu geïntegreerd met Dotka Report, en daarmee voor zakelijke gebruikers toegankelijk via een (gratis) abonnement. De medewerkers in uw organisatie hebben toegang tot het systeem, en kunnen onder vermelding van een projectreferentie op rekening bestellen, met facturatie achteraf per maand.

Dotka Originals samengevat
Dotka Originals is de nieuwe toegang tot alle originele luchtfoto’s, en biedt de volgende nieuwe functionaliteit:

– Zoeken op locatie, via postcode/huisnummer, adres of op de kaart.
– Alle metadata zit in de database en is doorzoekbaar, zoals op jaartal of periode
– Delen van foto’s via KML
– Integratie met Dotka Report
– Bestellen op rekening voor zakelijke klanten, met een eigen klantenportal. Abonnement gratis voor zakelijke klanten.

Ga direct naar Dotka Originals

Dotka Originals Den Helder

Dotka Originals Den Helder