Stereo 3D luchtfoto's

Beeldbank ontsluit acht decennia luchtfoto’s

Dotka Originals; het oudste en meest complete luchtfotoarchief van Nederland is vanaf nu digitaal toegankelijk.
Dotka heeft de volledige collectie van het Kadaster van 1932 tot 2002 gedigitaliseerd, van coördinaten voorzien en doorzoekbaar gemaakt. Bedrijven en overheden kunnen de foto’s gebruiken om kosten te besparen, bijvoorbeeld bij bouwprojecten.
De online beeldbank bevat >375.000 luchtfoto’s en kaarten en is raadpleegbaar via originals.dotkadata.com

Een zoekopdracht voor een willekeurig adres in Nederland levert al gauw meer dan 50 resultaten. De beeldbank stapelt de lagen uit verschillende jaren tot een tijdreeks die de geschiedenis van een locatie in beeld brengt. De momentopnames vanuit de lucht geven een duidelijk overzicht van de landschapsontwikkelingen en zijn nuttig bewijsmateriaal voor ondernemers en overheden.

Luchtfoto Schiphol 1967 kreken

Boven: Schiphol 1967 met kreken aan de zuidkant.

De beelden helpen overheden en bedrijven daarnaast direct geld te besparen. Op luchtfoto’s uit 1967 van Schiphol is bijvoorbeeld de verspreiding van kleilagen in de ondergrond goed te zien. Deze wetenschap bespaart de luchthaven kosten bij het aanleggen van funderingslagen voor een nieuwe taxibaan.

Bestektekening gemeente UtrechtBoven: bestektekening gemeente Utrecht

Kennis over oude fundamenten, opgespoord met luchtfoto’s, heeft aangetoond risico’s te verlagen bij het aanleggen van ondergrondse kabels en leidingen. De gemeente Utrecht heeft zo enkele miljoenen euro’s op de CAR-verzekering kunnen besparen en analyse van spionageluchtfoto’s uit WOII wordt nog dagelijks gebruikt om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op te sporen en zo de veiligheid van de leefomgeving te verhogen.

WO2 luchtfotografie

Boven: luchtfotografie uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds in gebruik.

bomkraters en loopgraven

Boven: Zoom-in bomkraters en loopgraven.

De luchtfoto’s bevatten ook 3D-gegevens. Doordat luchtfoto’s met overlap worden opgenomen, kun je met een zogenaamde stereo-kijker diepte zien en de hoogte ervaren alsof je in een vliegtuig zit. Al in de Tweede Wereldoorlog gebruikten beeldanalisten 3D luchtfoto’s om bijvoorbeeld V1-lanceerinstallaties op te sporen. Anno 2015 kan de stereotechniek onder meer ingezet worden voor het detecteren en inmeten van dakkapellen. Gemeentes kunnen zo hun basisgegevens en WOZ-waardes effectief bijwerken.

Stereo 3D luchtfoto's

Boven: 3D luchtfotografie t.b.v. stereokartering.

Luchtfotografie in Nederland
Grootschalige luchtfotografie begon rond 1932 door het Ministerie van Defensie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog nam luchtfotografie een enorme vlucht, met veel nieuwe technieken. In 1947 begon de Topografische Dienst van de Koninklijke Landmacht om Nederland systematisch te fotograferen vanuit de lucht. Vanaf de jaren ’70 ging de frequentie omhoog en nam de dienst elke twee tot vijf jaar opnames van heel Nederland. In 1984 werd de dienst onderdeel van het Kadaster. Pas rond 2005 werd de overstap naar digitale camera’s gemaakt. De analoge foto’s werden niet langer gebruikt, maar hebben altijd hun informatiewaarde behouden. Dankzij de nieuwe beeldbank zijn de luchtfoto’s weer een waardevolle bron van informatie voor bedrijven en overheden.

De Dotka beeldbank met Kadaster-luchtfoto’s is raadpleegbaar op originals.dotkadata.com